Należałoby posmakować dania kuchni staropolskiej

Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film