Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, które proponuje kuchnia z Europy na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. włoskie przepisy Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, piada i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film